Blogger Layouts

30.12.11

i Love fullmusik

Haha.. Agaknya kebelakangan ni aku dah jadi giler contest. Pantang tengok contest, pasti aku nak join.. Sebenarnya ada sebab-sebab tertentu. Kalau dulu aku sangat tak suka join mana-mana contest sebab bagi aku contest ni untuk orang tak ada kerja aje. Tapi bila aku fikir balik dan aku sendiri alaminya, aku rasa contest ni satu keperluan juga. Terima kasih pada siapa jua yang buat mana-mana peraduan dan bagi peluang pada kami semua untuk turut merasa bahagia.. :)

Baiklah. Sekarang aku nak jawab soalan.. hehe.. Soalan pertama. "Kenapa nak sangat menang hadiah yang disediakan oleh fullmusik??"

1. Aku nak sangat menang sebab aku memang tak ada kamera sebelum ni. Setiap kali aku keluar jalan-jalan atau pergi mana-mana majlis, ingin sekali aku titipkan kenangan bersama rakan-rakan ku dan orang tersayang. Tapi aku hanya mampu tersenyum pahit melihat rakan-rakan lain menayangkan kamera masing-masing. Dengan gahnya berposing depan kamera mereka. Tapi aku? Aku cuma dapat menggunakan kesempatan yang ada berposing sama walaupun aku tahu, kenangan itu hanya akan ada di benak minda ku saja.
Ingin sekali aku hakiki kan kenangan itu dengan gambar-gambar, agar suatu hari nanti aku boleh ditilik waktu rambut aku sudah beruban. (jauh betul melayang). Haha. Tapi sememangnya aku sangat idamkan kamera tu. Sekurang-kurangnya kenangan aku bersama orang yang aku sayang tak akan terpadam begitu sahaja. :)

2. Novel 'sisa sebuah cinta'?? Wah! Nak3. Aku pernah jejakkan kaki di MPH hanya semata-mata nak cari novel baru. Tup2. Aduh duit tak cukup. Haha. Tapi aku nak tahu sangat apa yang jadi pada Renda apabila Ahmad Firasz hadir dalam hidupnya. Dan adakah cinta nya yang baru dapat memulihkan luka di hati Renda.? Aku nak tahu sangat. Baik hatinya pihak fullmusik nak bagi.. :)

3. Aku nak menang hadiah yang disediakan kerana aku orang yang tak mampu. Sob3. Aku nak juga merasa kegembiraan seperti orang lain. Aku cuba bermimpi.. Bermimpi andai ada seorang putera meminang aku, alangkah bahagianya. Namun, aku tahu itu semua angan-angan mat jenin. WAlaupun aku tahu, tidak sepatutnya aku mengungkit, tapi aku juga punya perasaan. Aku juga manusia biasa yang ingin merasai walaupun secebis kegembiraan.

Aku sudah jelik melihat orang lain yang cukup megah menayang kemewahan mereka. Aku hanya mampu melihat dari jauh.. Senyum saja apabila mereka cuba menunjuk-nunjuk. Tapi jauh di sudut hatiku, hanya tuhan saja yang tahu. Semoga mereka kembali ke jalan yang lurus :)

Yeah! Next question please... "berapa lama dah guna fullmusik di blog?"

----- ok.. Sejak aku mula jejakkn kaki ke dunia blogging, aku cari.. dan terus mencari.. Macam mana nak letak lagu dalam blog ni ye?? Aku mula merisik pertanyaan tu pada rakan yang lain. Kata mereka selalu guna fullmusik. Pada mulanya, aku masih lagi degil dan ingin mencari jawapan sendiri. Jadi aku ada buat research mana yang terbaik.. Ada beberapa link yang menarik perhatian aku. Tapi kebanyakannya, kita kena tekan play, atau pun lagu tu akan berhenti lepas sekali main. Tak bestnya. Desis hatiku.

----Akhirnya aku nekad dan guna fullmusik. :) Sebab tak perlu tekan play, lagu akan berulang bila dah habis secara automatic dan up-to-date. Terima kasih kerana berikan perkhidmatan yang terbaik. Aku mula berblogging sejak March 2010. Tapi aku ambil masa sebulan buat research pasal blog ni, hehe. (lamanya). AKu nekad guna fullmusik sejak April 2010. Jadi, dah 20 bulan aku guna fullmusik. Aik, mana lagi dua bulan? Haha. Sebab ada saat tu, aku sedih dan tak nak letak apa-apa lagu di blog aku.

---- Jika anda semua berminat.. Cuba lah layari laman web ni

Fullmusik best sangat.. :) I love it..!!

Satu Hari Je Lagi??

Aku dah buntu.. Makin ku tunggu, makin kuat debaran yang ku rasakan. Esok merupakan penenu kehidupan aku. Tapi aku tak mampu untuk bertindak lagi. Aku cuma boleh berdoa dan bertawakal agar nasib menyebelahi aku.

Aku sangat perlukannya untuk masa depanku. Tolonglah. Aku tak mampu nak hidup tanpa dia di sisi. Tapi aku tak tahu apa yang perlu aku lakukan. Tolonglah. Berikan aku peluang untuk memeilikimu. Aku tak akan membazir dah. Aku janji.

Aku akan jaga dia elok-elok. Aku akan agihkannya di banyak tempat agar aku tidak akan sentuhnya lebih-lebih. Aku akan cuba simpan.. Simpan seboleh mungkin. Tolonglah.. Berikan peluang..

p/s: si dia bukan orang. Jangan salah faham. :)

27.12.11

Surat layang menyentuh hatiku

-My lovely best friend-

Every single person in this world must have friends that accompany him/her include me. In this life, it’s very difficult to be alone moreover when we have a problem. Sometime the person can change our life. But not everyone has a good friend. I’m so lucky because I have a friend that always supports me. Her name is Hafizah Binti Ibrahim. She is my best friend forever and ever.

I just call her Fizah. She stays in her beautiful yellow painted house at Kg Alor Tembesu, Jalan Tok Fakir, Merchang, 21610 Marang, and Terengganu. She has a good looking eyes, nature beauty face, small lips and long black hair. She can attract many people with her pretty face. Moreover, she is the cutest between all my friend and I. She is a kind, hardworking, helpful and caring girl. She is a nature lover and likes adventure. Fizah has five siblings. Now she studies at MRSM Kuala Terengganu. Her father’s occupation is farmer. She’s not rich like anyone else. She just likes me. We always spend time together.

We start our friendship when we are in standard five. A long time ago, I live at kg Tok Fakir. It’s very far from her house but it’s near to my school. It’s just walking distance. But now I live near at her house. So, it is very convenient for me to meet with her. I always go there to finish our homework together. There is nothing can separate us. Sometime I really stress when I have a problem but she care about me. She always makes me calm down and relax.

I still remember my old attitude. I’m not like other girl. I’m not polite as now. My attitude is very bad so, many pupils don’t like me. Everyone hates me. I just don’t get it. Why everybody try to push me? I feel that I’m alone and in dark magic. It’s really worse. Every time I went to school, I always look at my watch. I don’t have self-confidence. My spiritual and emotional was down. I can’t think what is the best for me. And then I try to change my attitude but I fail. After that, fizah come to me. I push her. I feel that she same with other people. I don’t want anyone sympathize with my condition. I want a friend who sincere to accompany me. But she never gives up being my friend. After a few weeks, I realize that she really want to be my friend. I’m very happy because there is someone realizes that I exist in this world. She always support me whatever I do. Sometime she advises to change my habit. So, I try. And then I succeed. I’m really thankful because at last I can change with her help. My night mare was gone.

When I’m in form 1, I studied in the same class with her. I had been fight with her because we are in love with the same guy. It’s really embarrassed me. After that, we became enemy. I don’t know how we can back like a long time ago. Moreover, the guy was not in love with both of us. He already had a special girlfriend. I don’t want to be her enemy. She’s like my sibling. So, I try to get any hand from other person. I really can’t believe that the guy want to help me settle the problem. Thank to the guy because Fizah and I back again.

Until now, I’m still her friend. Nobody can replace her in my heart. She’s different. That why I really love her as my best friend. I hope she feel the same thing. Every second I spend with her is sweet memory. I don’t the same mistake when we were in form 1 happen again. I hope this relationship will continue until we die. THE END

19.12.11

Jangan Ikut Emosi. :)

Kadang-kadang kita terlupa untuk berfikir sejenak. Apa yang akan jadi kalau aku cakap macam tu? Apa akan jadi kalau aku buat macam tu?

Banyak yang bercakap ikut emosi, akhirnya berpecah belah. Andai api sudah marak, janganlah tuang minyak pulak. Apa kata kita jadi bijak, kalau ada api, kita tuanglah air.. Kan dah tak ada api. :)

Andai seseorang buat kesalahan, betulkan dia. Tapi bukan dengan cara yang sangat biadap.. Cuba betulkan dengan cara yang betul. Berikan dia nasihat. Tak salah untuk protes sana sini tapi jangan sampai menjatuhkan maruah org tu. :)

Andai anda melakukan apa jua kesalahan, bila ada yang menegur, cubalah ambil teguran tu dengan hati yang terbuka dan cuba betulkan. Bukannya tak nak dengar langsung. Bila itu yg terjadi, pasti orang yg ingin betulkan kesilapan anda akan naik marah. Kita sama-sama manusia. Tegur menegur, saling ingat mengingati itu tak salah. Malah, lebih bagus.. Kerana dengan teguran itu, kita dapat perbaiki kesilapan yang lepas. Malah, jika tiada lagi yang ingin menegur anda, anda akan sesat dalam kebatilan selamanya. Jadi, hargailah setiap teguran yang anda terima, sebelum semua orang penat untuk menegur dan membiarkan anda sesat selamanya :)

Sebelum bercakap, jangan terlampau ikut emosi dan andaikan yang bukan-bukan. Kerana dengan tanggapan yang bukan-bukan dan luahan yang tidak berasaskan pemikiran yg matang hanya akan mendatangkn kemarahan orang lain. Sama-sama lah kita berfikiran lebih optimis dalam semua perkara. Adalah lebih baik kita berfikiran positif agar tiadanya pergaduhan kerana salah faham. :)

Jangan mudah percaya pada kata orang. Cuba kita renungkan dan berfikir sebelum kita anggap yang bukan2. Gunakan akal, buktikan kesahihan, barulah kemukakan sesuatu fakta. Pemuda pemudi zaman sekarang mudah sangat terpengaruh pada hal yang tidak betul. Cuba kita siasat dulu kesahihan maklumat itu. Baru boleh percaya samada perkara itu benar atau sebaliknya. :)

*p/s: Semoga hari ini lebih baik daripada semalam.. dan semoga hari esok lebih daripada hari ini. Kaizen :) Jom Jadi Bijak!