Blogger Layouts

21.11.11

haha.. mds

mds kali ni agak pudar sebab banyak sgt ceramah dan ceramah.. haha.. masa pun agak singkat. jadi tak banyak aktiviti yang boleh diadakan. Nasib baik buat kat kampus puncak perdana. Best!.

Jadi timbalan pengarah kolej? Haha.. apa kerjanya? Aku ingat nk jadi biro program. best sikit. Tapi apakan daya, bersyukurlah. Timbalan pengarah kolej kot.. tinggi tu!. tapi apa kerja nya? kalu dulu aku tgok t.p macam tak ada kerja pun. Tak berapa nak popular sgt pun. huhu. tapi bagi aku setiap jawatan itu ada kepentingannya. Jadi aku akan tunaikan setiap tugas yang diberikan :)

Jadi timbalan pengarah, sangat senang.. mengarah orang jer. Tapi bagi aku, t.p perlu pastikan semua berjalan lancar.. so, kena lah aku amik taw semua perkara..

Berlakon?? haha.. ada satu malam tu aku kena berlakon.. sbnrnya aku xnk berlakon tapi trpaksa jugak. kalu nak diikutkan hati, aku tak nak mainkan perasaan PB. sebab aku kecian kan diorg, but i have to.. sebab ni untuk kebaikan mereka jugak. apa2 pun.. i love all PB.. serius.. !!

btw, MDS best! hehe

7.11.11

hari kedua berhari raya Aidildha

Hari ni tak banyak agenda. Bangun pagi, siap-siap untuk pergi kenduri kahwin. Seronok berjumpa sanak saudara yang dah lama tak nampak. Maklumlah, dah lama tak belik kampung. Kalau balik pun, aku tak gi merayap sangat. Terperap dalam rumah je.

Dengar kata, pak sedara aku dah berjaya menyatukan isteri-isterinya. Betul kah? Mulanya macam tak percaya. Tiba-tiba dua buah kereta sampai di perkarangan rumah pengantin. Sah. Memang betul. Mereka berdua datang sekali. Tak pernah-pernah datang sekali. Kalau isteri pertama yang datang, isteri kedua tak datang, tak pun tak datang terus. Begitulah juga kalu isteri kedua datang, isteri pertama akan datang lewat, atau tak datang terus. Alhamdulillah. Di hari yang mulia ni, akhirnya mereka berbaik. Syukur ke hadrat ilahi.

SAmbil melihat pengantin nikah di dalam masjid, mata aku terpaku sebentar melihat seseorang yang begitu cantik dengan baju kebaya, rambutnya yang lurus dan diwarnakan dan mekap yang cukup tebal. Haha. Perli sebenarnya. Aku dan kaum kerabatku dah mengumpat. Tak elok mengumpat dalam masjid, tapi tercakap jugak. Haha. Riuh sebentar di kalangan sanak sedara aku tu. Bergosip.

Usai upacara pernikahan, aku makan hidangan yang disediakan. DAging lagi??!! haha. Maklumlah.. Raya korban. Usai makan-makan, aku dan famili aku terus balik sebab abang cik aku perlu kerja. Dalam perjalanan pulang ke rumah, kami berhenti di rumah pak cik Dahlan. (Kawan ayah aku). Majlis kesyukuran. Kami hanya jumpa tuan rumah, dan terus balik. Tak menjamah makanan pun sebab kami dah kenyang.

Sampai rumah, ingat nak tidur kejap. Letih berjalan. Nampaknya tak dapatlah aku nak rehat. Mak aku dah suruh aku pergi rumah jiran. Jiran aku bertunang. WAh, awal giler! umur sama dengan aku. SAma sekolah dengan aku dulu. Sekarang dah nak jadi bini orang. NAK KAHWIN JUGAK!!! haha.. best kahwin awal. :)

Tak lama aku duduk rumah jiran aku tu, aku balik rumah. Aku solat zohor dan terus tidur. Aku dah tak mampu untuk tahan mata aku.

----------------

bangun dari tido, aku cari makanan.. lapa!

---------------

"malasnya nak packing barang" Aku terpaksa balik malam ni jugak. Sebab tiket dah beli awal. WAlaupun esok masih tak ada kelas, aku terpaksa balik shah alam jugak. Habislah cerita raya aidildha di rumah ku. :) dengan berat hatinya ku melangkah masuk ke dalam bas sunny.. jumpa lagi after dah abis exam t.. sayonara

6.11.11

Hari Pertama di AidilAdha

Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua kenalan dan blogger sekalian. Harap semua bergembira di hari yang mulia ni. Ok. Start journey hari raya aku....

6.30 Pagi..
---Usai solat subuh, mata aku berat je. Macam ada bata je atas mata aku. Haha. Aku berfikir, nak tido atau nak pergi bersiap untuk solat raya. Argh!! Mengantuknya!!! Akhirnya aku tak dapat nak menahan nafsu tidurku.. Rebahlah badan ku atas katil yang empuk tu. Haha. Bukan aku yang salah taw. Tilam tu syok sgt dan memanggil-manggil aku. Aku dah nak pergi bersiap. Tapi tilam best je, aku pun tidur lah,, hehe.

7.45 Pagi..
--- "adik, bangun," mak aku dah panggil. Tapi aku masih bersenang lenang atas katil.
" Malasnya nak bangun,"ku bermonolog sendiri. Hehe.
Tapi aku gagahkan juga badan aku untuk bergerak ke bilik air. Mesti sejuk mandi kat kampung ni kan. Dahlah aku mandi kat bilik air kat dapur.. Malu den nak keluar. Perkara pertama yang perlu aku buat ialah gosok baju raya ku. WAh, cantiknya. (perasan je lebih). setelah berpanas-panas gosok baju dan tudung, aku terus sejukkan badan ku dengan air kolah. Huhu..
"sejuk-sejuk" menggigil badan aku. Pagi-pagi dah mandi air sejuk. Elok ke ek? Ntah lah. Yang penting badan aku slesa dan bertenaga balik. Tak ngantuk dah.. Time tuk pakai baju. Meh nak tunjuk baju apa yang aku pakai.
Baju ni baju lama. Haha. Bukan baju baru taw. Malas nak beli baju raya. Yang penting selesa dipakai. Baju ni aku baru pakai 2 kali sebelum ni. Masa raya di rumah dan raya di MRSM KT pada tahun 2009. Dulu pakai dengan tudung putih, tapi tudung putih aku tak ingat nak bawak balik. Terpaksa lah pakai dengan tudung itam. Haha. Agak lawak jugak lah. DAhlah baju ni jarang. Inner putih pun tak ada. Terpaksalah pakai baju t-shirt. AKu nampak berisi sikit. Haha. SApe suruh tak bawak balik baju. Kan dah tak betul jadinya. =.="

8.00 pagi..
--- "Malas nya nak pergi. Tidurlah kejap. Nanti bangun lah."hatiku berbisik.
Akhirnya aku terlelap.

8.45 pagi..
--- "adik, pergi solat tak ngan abang tadi?"
"Haha, Tak gi pun. Malas pulak. Lagipun abang pergi pun dah lewat. Orang lain mesti dah solat."
"itulah. Tadi orang suruh bersiap awal-awal, tak nak. Kalau tak, dah boleh pergi surau dengan mak."
"Tak apa lah. Hehe."

Akhirnya aku terlepas sembahyang raya. SApe suruh malas sangat nak bersiap awal. Kan dah terlepas. Tak Apalah. Moga next year aku dapat sembahyang raya. (moga panjang umo)

Mak, ayah, abang long, abang ngah, abang cik dan abang teh pergi sembelih lembu korban. Kak long(kak ipar) tak ikut sebab dia perlu jaga anaknya Naufal (2 tahun) kat umah. Aku?? AKu pun terpaksa terperap kat rumah. Kena layan tetamu lah katakan. Jadi aku tak boleh pergi mana-mana.

Nak buat apa lagi? Makan dan tonton tv lah jawabnya.. Aku breakfast apa ari ni? Hehe. Tadaa!

Laksa penang~~ hehe.. dengan teh o ais.. Mana aisnya? dah cair..

9.30 pagi..
--- jom3. Hehe. Jom kawan2, tolong aku buat sup tulang. Pandai ke? Tak ada lah. Aku just tolong tengok jer. Bukan malas nak tolong, cuma dah ramai sangat yang tolong. AKu cuma basuh-basuh pinggan,susun pinggan dan buat air. Sambil-sambil tu aku kena jaga Naufal(anak abg long) dan Danish (anak abg cik). Dua-dua pun comel. Macam mak sedara dia.. Haha (perasan).

1.30 petang..
---Jemput makan. Jangan jelez. Makanan dah siap dihidangkan. MAsa untuk makan. :) nak??
tengok gambar jelah ek. :p



Hah~~sory lah ye.Gambar ni di ambil after semua family aku dah makan. So, apa tunggu lagi? Ada lebih tu. Ambil lah.. (kalu boleh lah kan..)

Apa yang best raya aidiladha kali ni? Family aku bertambah ramai dan semua ada kat sini. Yeah! dan yang paling penting, menu utama raya kali ni, sup tulang + laksa penang.

Apa yang dikorbankan? Orang cakap hari raya aidiladha merupakan hari raya korban. So, sama-sama lah kita korbankan benda yang buruk dan serap benda yang baik-baik pula. apa korban aku untuk tahun ni?? AKu korbankan......

CINTA.. Yap,, aku korbankan cintaku demi famili dan agamaku. Moga hidup aku dan si dia diberkati.. Dan kepada semua, sekali lagi aku ucapkan selamat ary raya aidiladha. Maaf andai ada yang terguris. Sesungguhnya aku hanya insan biasa yang mudah melakukan kesilapan. Maafkan aku.. (^.^)

3.11.11

Personal Biodata

Haha.. Teringat zaman kecik-kecik dulu. Suka sangat minta biodata. Apa tu biodata sebenarnya? Biodata ni merupakan satu pengenalan diri kita. Mr. Wikipedia cakap biodata ni sejenis fakta soalan mengenai kehidupan dan pengalaman kerja serta perkara yang melibatkan pendapat seseorang. So, nak dirumuskan kat sini, biodata tu tentang personaliti kita lah.

Dulu-dulu kan, aku tak tahu nak tulis apa bila kawan aku minta isi biodata dalam buku comel-comel dia. Biasanya pempuan lah yang suka sangat buat kerja-kerja macam ni. Tulis pasal diri sendiri then tanda tangan, then kaler-kaler (cat-cat bagi cantik).

Haha. Katanya nak buat kenangan.. Bila berpisah je, kalu dia teringat kat kita, dia tengok lah biodata kita. Haha. Budak-budak kan. Tapi masa tu memang budak-budak pun. Baru sekolah rendah.

Tapi kan entah ke mana lah agaknya buku biodata tu sekarang? Agaknya dah buang ke laut kot. Tak kan lah nak simpan lagi benda yang kebudak-budakan tu masa dah besar ni.. Kalau ada yang masih simpan tu, aku respect lah.. Maknanya orang tu sangat hargai persahabatan, Tapi berguna ke buku tu?. Masa jumpa kawan lama, mungkin ada yang dah berubah. mungkin waktu kecik-kecik dulu suka kaler hitam, sekarang dah suka kaler putih. Who knows rite? So, macam tak ada gunanya buat buku tu.. Tapi bila tengok buku tu balik, mesti sengih macam kerang busuk. Haha. Teringat balik memori lama. Memori time manis-manis dulu. Saat belum kenal lagi tanggungjawab. Hidup nak seronok ajer.

Nak buat biodata jugak lah.. Nak??? Haha.. Biodata ni rahsia tau. Kita-kita je tahu. Jangan tunjuk kat orang tau.. :p




Ok. Itu jer tentang diri aku.. Hehe.. Nak tahu lagi?? Be my friend.. and u will know a lot of things that interesting about me.. Selamat Berkenalan.. :)

1.11.11

Kerja Gila!

~~~ringtone phone champ berbunyi ~~~

"Hello.. wei, da bangun lum?? Solat subuh!!"
"yeyeyeye",aku jawab ala kadar jer. Malas nya nak bangun tido.

Usai mandi dan solat subuh, aku bersiap-siap nak ke intekma. Huhu.. Dengan keadaan yang mengantuk tu, aku tetap gagahkan diri.. Kalau diikutkan hati, aku nak sleep je atas katil aku yang dah lama memanggil-manggil hati aku. Argh!!! Tapi aku perlu kuatkan diri demi insan yang tersayang.. FIGHT ooooo OH! ;)

Tada! Dah siap. Dah nak pukul 8 pagi. Dah tiba masanya untuk aku dan miss N gerak ke bus stop. JOm!!!

"wei,nak sarapan tak? Lapar lah", perut aku dah berkeroncong ni.
"mm.. Boleh jugak. Tapi kafe bukak ker?", miss N bertanya.
"Jomlah tengok bukak ke tidak."
"Eh!! Bas!!", terkejut aku. Kuat betul suara miss N ni. Kami lupakan niat untuk sarapan terus kejar bas. Wah, marathon pagi-pagi. Penat2..

Kepenatan kami dibuatnya. Pagi-pagi dah berlari. Dengan selipar aku yang dah tak berapa nak berfungsi. Nak kena beli yang baru ni. Ok sekarang kami menuju ke seksyen 2 untuk sarapan..

Sampai jer seksyen 2,kami terus mencari roti canai tapi malangnya tak jumpa. :( so, we decide nak makan nasi lemak je.

"Cepatlah!! Dah tak sabar."
"iskh, sabar lah.. tak larinya H tu. ada kat situ jugak." itulah. Kalau dah rindu sangat, sesaat bagaikan satu jam. nak jumpa prince of tennis kan.. memang lah tak sabar.

Usai sarapan, kami terus berjalan kaki ke Intekma. Haa.. Aku pun dah tak berapa sure mana satu jalan menuju ke Intekma. AKu main redah ajelah. Ikut logik. Kalau jumpa, jumpa lah. Kalau tak jumpa, kita jalan lagi. Hahaha. Then tak sampai 15 minit berjalan, kami dah sampai ke destinasi cinta. Haha.. (tapi letih sob3) INTEKMA. Tanpa membuang waktu, kami terus mencari gerangan prince of tennis ni.

"Mana court tenis ni? Kata belakang dewan?", miss N dah tak sabar.
"Mana lah aku tahu, aku biasanya datang tak pernah pulak jumpa court tennis." walaupun dah 36o kami berjalan, tapi tak jumpa jugak court tu.. Nak tanya orang segan. Hehe. Itulah. Orang kata if tak tanya, sesat jalan. Kan betul. Sekarang dah sesat. setelah 10 minit berlalu mencari court tu, akhirnya kami jumpa signboard court tennis. Yeah!! bahagianya rasa.

"Aik, kenapa kosong jer court ni? Court nya ada tapi orang nya tak ada."
"Tanya lah H tu, dia ada kat mana"
"Malu lah"
"N.. Kita dah datang jauh-jauh ni, tanya jelah. Nak malu buat apa"
"Ok. Jap aku call.."

"Dia tak angkat lah."
"Maybe tengah training tennis kot. Tapi kat mana?" Setelaah aku berfikir sejenak..

"N.. dia cakap dia training kat mana?"
"Intec. kenapa? Tapi tak ada orang pun"
"Lah!! Intec bukan kat sini. Ini intekma bukan Intec.. Haha. Kita dah tersalah. Patutlah court tennis ni tak ada orang jer."
"Lah, yeker?" Haha. Abis tu macam mana ni?"
"Jom kita jalan ke seksyen 2 balik then naik bas U529 ke seksyen 17."
"Apa?? nak jalan balik ke seksyen 2? Jauh lah. Dahlah letih ni"
"Iskh kau ni. Nak jumpa H ke tak? Kata rindu."
"Nak tu memang nak. Tapi jomlah kita tumpang kereta orang"
"Pergilah cari orang yang boleh tumpangkan"

Setelah penat menebalkan muka minta ditumpangkan, akhirnya ada juga yang sudi hantar kami ke seksyen 2. Sampai je kat seksyen 2, kami menunggu bas U529. Tapi macam lambat sangat lah pula.

"Jom amik teksi"
"Ok.. APa2 jelah demi yang tersayang. Prince of tennis kan."

Kami terpaksa melintas untuk dapatkan teksi seberang sana. Sampai je di seberang, kami ternampak bas mini yang bergerak ke seksyen 17. Haa. Tanpa membuang masa, kami terus naik bas mini tu., Dalam kepenatan mengejar bas, kami tersenyum sendiri dalam bas mini tu. Kerja gila betul... Tapi tak apa. Semata-mata nak jumpa prince of tennis, kami redahkan juga.. Haha

Tibanya di INTEC, kami ditegur oleh pak guard kat sana..

"student ke?"
"ya"
"tahu kan ari ni kena berpakaian formal kan. Sebagai student UiTM, kenalah ikut peraturan. Student card mana?"
"Ada"
"Kali ni saya lepaskan kamu berdua. Lain kali jangan buat. Gantung kad matrik"
"ok"

Kami berlalu dan mencari di mana MR H yang di cari-cari tu.. Sebenarnya kami datang ke Intec semata-mata nak jumpa MR H, iaitu special frend Miss N. Alahai.. apa lah.. Dengan aku sekali terlibat dalam kerja gila ni, Nak buat suprise, tapi takjadi. Haha.. Akhirnya dapatlah Miss N melepaskan rindu yang terpendam setelah bersusah payah datang ke INTEC.